Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(104)
Forma i typ
Książki
(104)
Poradniki i przewodniki
(87)
Publikacje popularnonaukowe
(12)
Proza
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(87)
wypożyczone
(14)
tylko na miejscu
(4)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(76)
Czytelnia dla Dorosłych
(4)
Wypożyczalnia dla Dzieci
(25)
Autor
Durnowska Małgorzata
(8)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(4)
Szaciłło Karolina
(4)
Szaciłło Maciej
(4)
Wolański Robert (fotograf)
(4)
Gouny Nicolas (1973- )
(2)
Grzyb Katarzyna (tłumacz)
(2)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(2)
Krzyżanek Joanna
(2)
Loftus David
(2)
Mołoniewicz Jan Marek
(2)
Oliver Jamie (1975- )
(2)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(2)
Wieczorek Marzena
(2)
Wiewiurka Zenon
(2)
Adams Mike (1967- )
(1)
Allen Francesca
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Basiewicz Katarzyna
(1)
Bernades-Rusin Mira
(1)
Bielecka Jadwiga
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Biłas Katarzyna
(1)
Bone Emily
(1)
Bosacka Katarzyna (1972- )
(1)
Brodnicki Pascal
(1)
Brooks Felicity
(1)
Brzozowska Maria (tłumacz)
(1)
BrzozowskaMaria
(1)
Büchner SaBine (1964- )
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Carroll Ricki
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Cenkl Jakub
(1)
Chacińska Joanna
(1)
Ciemny Piotr
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Dobrowolska Agata
(1)
Donovan Robin
(1)
Dowbor Katarzyna (1959- )
(1)
Doyle William (1942- )
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dumas Roy Sandrine (1969- )
(1)
Dymek Marta
(1)
Dyson Nikki
(1)
Englisz Anna
(1)
Ever Claire
(1)
Fabicka Jagoda
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gawłowska Agnieszka
(1)
Gessler Magda
(1)
Giaufret Benedetta
(1)
Grabowska-Grzyb Ałbena (1971- )
(1)
Gwis Asia
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Gąsowska Anna (tłumacz)
(1)
Halarewicz Aleksandra (1983- )
(1)
Hudgins Sharon
(1)
Ingels Darin
(1)
Jabłoński Janusz
(1)
Jagodek Karol
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Johansen Signe
(1)
Jurek Joanna Michalina
(1)
Jędrzejczyk Anna
(1)
Kacperski Ernest
(1)
Kaczmarek Magdalena
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Kibil Iwona
(1)
Knopińska Olga
(1)
Kopyra Tomasz
(1)
Kozak Krystyna
(1)
Krzych Dominika
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje!
(1)
Kucharska Magdalena
(1)
Kucharski Piotr
(1)
Kulesza Grzegorz
(1)
Laurent Françoise
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Linton Tanya?
(1)
Loth-Ignaciuk Agata
(1)
Lubaszewska Katarzyna
(1)
Macińska Magdalena
(1)
Madejska Weronika
(1)
Majewski Marcin
(1)
Majewski Marcin (dietetyk)
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Marciniak Michał (dietetyk)
(1)
Marcinkowska Karolina
(1)
Mazik Michał
(1)
Mazur Maria
(1)
Mielczarek Agnieszka (nauki o zdrowiu)
(1)
Mikulska Katarzyna (kulinaria)
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Moriyama Naomi
(1)
Niedzielska Jagna
(1)
Nowak Magdalena (tłumacz)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(38)
2010 - 2019
(66)
Okres powstania dzieła
2001-
(97)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(104)
Język
polski
(103)
Odbiorca
Dzieci
(25)
6-8 lat
(16)
9-13 lat
(15)
Dorośli
(2)
Kobieta
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(13)
Literatura francuska
(2)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Przepisy kulinarne
(10)
Zdrowe odżywianie
(10)
Gotowanie
(9)
Kucharstwo
(9)
Potrawy dietetyczne
(9)
Zdrowe żywienie
(8)
Rośliny lekarskie
(7)
Żywność
(7)
Ciasta
(6)
Dietetyka
(6)
Kuchnia wegańska
(5)
Potrawy jarskie
(5)
Warzywa
(5)
Cukrzyca
(4)
Przyprawy
(4)
Zupy
(4)
Desery
(3)
Grzyby
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kuchnia sezonowa
(3)
Odżywianie
(3)
Restauracje
(3)
Zielarstwo
(3)
Ajurweda
(2)
Boże Narodzenie
(2)
Czekolada
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Dzieci
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Gastronomia
(2)
Insulinooporność
(2)
Kiszonki
(2)
Kobieta
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia japońska
(2)
Kulinaria
(2)
Marnotrawstwo żywności
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Odporność
(2)
Ogrodnictwo
(2)
Owoce
(2)
Pieczywo
(2)
Potrawy
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Rodzina
(2)
Rośliny użytkowe
(2)
Sery
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Sprzedaż
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Słodycze
(2)
Uprawa roślin
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Zero Waste
(2)
Żywienie chorych
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Alergia
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Alergicy
(1)
Alkohol
(1)
Białko
(1)
Biegi
(1)
Bliźnięta
(1)
Borelioza
(1)
Chemia
(1)
Chwasty
(1)
Cukiernictwo
(1)
Dekoracja cukiernicza
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta dla zdrowych jelit
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dowbor, Katarzyna (1959- )
(1)
Dynia
(1)
Dziecko
(1)
Dziennikarze
(1)
Ekologia
(1)
Etykieta (poligrafia)
(1)
Freeganizm
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Higiena
(1)
Hotele
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Jakość żywności
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Jelita
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kasza jaglana
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Koktajle
(1)
Kompot
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia skandynawska
(1)
Kultura stołu
(1)
Leczenie dietą
(1)
Likiery
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
2001-
(2)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Japonia
(1)
Krajna
(1)
Skandynawia
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Poradnik
(44)
Książka kucharska
(43)
Publikacja bogato ilustrowana
(43)
Przepisy kulinarne
(42)
Publikacje dla dzieci
(8)
Opowiadania i nowele
(4)
Opracowanie
(4)
Autobiografia
(1)
Biografia
(1)
Broszura
(1)
Jadłospis
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Poradniki
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1523)
Socjologia i społeczeństwo
(627)
Edukacja i pedagogika
(545)
Medycyna i zdrowie
(484)
Psychologia
(472)
Kulinaria
(104)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(326)
Biologia
(301)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(289)
Kultura i sztuka
(277)
Podróże i turystyka
(234)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(206)
Religia i duchowość
(196)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(195)
Rozwój osobisty
(152)
Hobby i czas wolny
(148)
Kultura fizyczna i sport
(148)
Etnologia i antropologia kulturowa
(118)
Językoznawstwo
(117)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(105)
Literaturoznawstwo
(99)
Geografia i nauki o Ziemi
(92)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(74)
Styl życia, moda i uroda
(71)
Informatyka i technologie informacyjne
(70)
Ochrona środowiska
(67)
Fizyka i astronomia
(59)
Inżynieria i technika
(57)
Filozofia i etyka
(52)
Nauka i badania
(52)
Media i komunikacja społeczna
(48)
Zarządzanie i marketing
(43)
Transport i logistyka
(40)
Architektura i budownictwo
(39)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(39)
Dom i ogród
(39)
Praca, kariera, pieniądze
(36)
Rolnictwo i leśnictwo
(33)
Matematyka
(30)
Chemia
(16)
Archeologia
(15)
Styl życia, moda, uroda
(3)
Socjologia i społeczeµstwo
(2)
Autobiografia
(1)
Biologia i nauki o życiu
(1)
Etnografia i antropologia
(1)
Geografia
(1)
Historia II wojny światowej
(1)
Hobby,gry i zabawy
(1)
Literaturoznawstwo i krytyka literacka
(1)
Medycyna i Zdrowie
(1)
Medycyna,opieka zdrowotna,pielęgniarstwo
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Pedagogika,oświata,edukacja
(1)
Praca, kariera, finanse, rozwój osobisty
(1)
Prawo i systemy prawne
(1)
Psychologia i zdrowie psychiczne
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Sport i kultura fizyczna
(1)
Turystyka i podróżnictwo
(1)
Zdrowie i uroda
(1)
104 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia roślinna / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2018. - 191, [1] strona : fotografie kolorowe ; 22 cm.
(Book&Cook)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nie tylko kanapki : kreatywne przepisy dla dzieci / Małgorzata Durnowska. - Poznań: Olimp Media, 2018 - 24 strony : ilustracje kolorowe ; 30cm.
(Mały Kucharz)
W naszej książce znajdziecie pomysły na pyszne naleśniki z owocami, z czekoladą i z serkiem, słodziutkie racuchy lub kolorowe placuszki z cukinii.
W naszej książce znajdziecie pomysły na pyszne i niebanalne kanapki, tosty, wrapy, muffinki i inne przekąski. trochę nabrudzą w kuchni. Wybierzcie coś z proponowanych smakołyków i do dzieła!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nie tylko pizza : Kreatywne przepisy dla dzieci / Redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań: Olimp Media, 2018 - 24 strony, : ilustracje, 48 naklejek : 30cm
(Mały Kucharz)
W naszej książce znajdziecie pomysły nie tylko na prawdziwą pizzę, ale też na pyszne tarty z kolorowymi warzywami, małe paszteciki czy pyszną fritattę. Wszystkie przepisy zawierają opis wykonania krok po kroku. W środku jest arkusz kolorowych naklejek, którymi nagradzamy wykonanie potrawy. Dzieci uwielbiają gotować – pod warunkiem, że nie są krytykowane. Niech dekorują, wycinają i lepią. Bawiąc się gotowaniem, odkryją, jak komponować zdrowe posiłki, rozwiną swoje poczucie smaku i nabiorą apetytu. Nie martwcie się, że trochę nabrudzą w kuchni. Wybierzcie coś z proponowanych smakołyków i do dzieła!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Owocowe : lody, desery, ciasta / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media, 2018. - 186, [6] stron : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
(Book&Cook)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 28,5 cm.
Marta Dymek jest autorką bloga Jadłonomia.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Encyklopedia Obrazkowa)
Na okładce: 1000 obrazkowych haseł.
Encyklopedia obrazkowa to seria idealna dla każdego dziecka, które rozpoczyna naukę. Każda encyklopedia zawiera 1000 haseł w formie realistycznych kolorowych rysunków i przypisów. Tom Jedzenie zawiera ponad 1000 obrazków przedstawiających różne rodzaje jedzenie z podziałem na poszczególne kategorie, takie jak śniadania, słodycze, kuchnie narodowe, jedzenie uliczne i inne. Dużo wiedzy w przyjaznej dla dziecka formie Ładne, kolorowe i realistyczne ilustracje Ciekawe, nieoczywiste kategorie, według których pogrupowano poszczególne hasła.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na pół słodko : wypieki i desery w insulinooporności i cukrzycy / Anna Englisz. - Wydanie I. - Bielsko-Biała : Dragon, 2021. - 271, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Masz insulinooporność i myślisz, że już nigdy nie będziesz jeść słodyczy? Zmagasz się z cukrzycą i nie wiesz, czy jeszcze kiedykolwiek spróbujesz swojego ulubionego deseru? A może po prostu unikasz cukru i rezygnujesz ze słodkich przyjemności? Ta książka udowadnia, że wcale nie musisz! Znajdziesz tu prawie 100 przepisów na wypieki i desery bez cukru i białej mąki: wspaniałe serniki, kruche tarty i aromatyczne ciasta z owocami, czekoladowe brownies, domowe batony, trufle i wiele innych, dzięki którym nauczysz się jeść zdrowo, lekko i pysznie. Spróbuj migdałowego ciasta ze śliwkami, wegańskiego sernika z truflami czy korzennych dyniowych babeczek. Zrób domową granolę, wegańskie jagodzianki, zawijany makowiec i przekonaj się, że życie bez cukru też może być pełne smaku! Każdy przepis ma podaną sumę wymienników, makroskładniki i kaloryczność, aby ułatwić wkomponowanie ich w codzienną dietę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czytaj skład : gotuj z głową! / Jagoda Fabicka, Katarzyna Rada ; ilustracje Agnieszka Nowicka. - Poznań : Publicat S.A., copyright 2020. - 224 strony : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Wiele osób wciąż podchodzi do sprawdzania składu na opakowaniach z oporem. Działa tu podobny mechanizm jak w każdej nowej sytuacji – obawiamy się tego, czego nie rozumiemy. Obawę warto jednak zamienić w ciekawość i dobre nawyki, to naprawdę możliwe! Pokażemy Ci, że czytanie etykiet nie jest trudne, jeśli pamięta się o kilku podstawowych zasadach. Z całą pewnością możemy powiedzieć, że dziś dobrej jakości produkty są dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wymaga to tylko zbudowania pewnej wiedzy i rozwinięcia kreatywności. Pokazujemy, jak mądrze podejść do kwestii zakupów i gotowania, by jednocześnie móc cieszyć się pysznymi daniami. Ścisłe podążanie za przepisami nigdy nas nie przekonywało, odbierało bowiem przyjemność tworzenia, ograniczało i pochłaniało zbyt dużo czasu. Stawiamy na inspirowanie się przepisami i swobodne gotowanie z tego, co akurat jest w lodówce, czy z produktów sezonowych. Jak się za to wszystko zabrać z głową? Znamy odpowiedź!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują słodkości : 30 przepisów / w opracowaniu Agnieszki Górskiej ; rysunki i grafika: Kasia Śliwińska. - Warszawa : Demart, copyright 2022/2023. - 80, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 30 cm.
"Lubicie słodycze? Oto książka pełna receptur słodkich przyjemności. Ciasta, torty, serniki, desery i inne łakocie. Łatwiejsze – dla nowicjusza, który pierwszy raz wiąże fartuch kuchenny i nie odróżnia wałka od trzepaczki, i takie dla prawdziwych mistrzów – co lubią wyzwania. Przepisy zostały opracowane tak, by ich wykonanie sprawiało radość. Zawierają opisy czynności, krok po kroku oraz apetyczne zdjęcia, dzięki którym możecie samodzielnie stworzyć słodkie arcydzieła".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przysmaki rodziny Winnych : konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory / Ałbena Grabowska. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2020. - 223, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 22 cm.
Na okładce : 80 przepisów bohaterów "Stulecia Winnych".
Nie ma wątpliwości, że kulinaria są nieodłączną częścią dziedzictwa narodowego. Czy można wyobrazić sobie podróż do Włoch lub Grecji pozbawioną tamtejszych smaków? Podobnie jest z kuchnią rodzinną - to dziedzictwo tworzone przez pokolenia. Smaki dzieciństwa, które wprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości. Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. Jej niebagatelną częścią są najrozmaitsze przetwory oraz nalewki i likiery. W książce "Przysmaki rodziny Winnych" znajdziesz aż 80 przepisów na te właśnie pyszności. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64=111 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Borelioza to jedna z najszybciej rozprzestrzeniających się chorób zakaźnych na świecie. Jak chronić przed boreliozą siebie i swoich bliskich? Jak walczyć z boreliozą, kiedy staliśmy się jej ofiarami? Wystarczy spacer do lasu lub parku, żeby się nią zarazić. Atakuje podstępnie, bo jej objawy sugerują inne schorzenia. Dolegliwości przewodu pokarmowego, układu kostnego i nerwowego, bóle mięśniowe, objawy chorób autoimmunologicznych, a nawet stany depresyjne mogą być spowodowane właśnie działaniem groźnych bakterii boreliozy przenoszonych przez kleszcze. Darin Ingles, sam zmagając się z tą podstępną chorobą, sięgnął po najnowsze badania, by stworzyć kompleksową propozycję nie tylko dla chorych, ale i dla tych, którym zależy na profilaktyce. Opracował skuteczny plan oparty na 5 krokach, pozwalający wzmocnić organizm i zniwelować objawy. Proponuje konkretną dietę, która ma poprawić funkcjonowanie jelit, kluczowe w walce z boreliozą. Pokazuje też, jak ważne jest unikanie toksycznych chemikaliów i pleśni. Poznaj symptomy, które powinny cię zaniepokoić. Poznaj zasady, które pomogą zahamować rozwój bakterii boreliozy, a osoby zdrowe mogą uchronić przed zakażeniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 616/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Seniorzy to grupa, dla której kwestie prawidłowego odżywiania są szczególnie ważne, a jednocześnie rzadko w odniesieniu do niej poruszane. Zmiana nawyków żywieniowych osób w tym wieku jest niełatwa, ale konieczna. Według badań blisko 70% chorób, na które cierpią osoby starsze, jest wynikiem złego odżywiania. „Zawarte w książce porady i przepisy oparte są na Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym, która została opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia w 2017 r. na podstawie najbardziej aktualnych zaleceń WHO. Podstawą piramidy jest oczywiście ruch, odpowiednie nawodnienie oraz właściwa ilość warzyw i owoców. To prosty przepis na dłuższe życie! Dzięki współpracy z Lidlem możemy szerzyć tę wiedzę” - zaznacza prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak czytać i rozumieć etykiety / Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2023. - 126, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: Dietosfera.
Etykiety umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych mają funkcję nie tylko marketingową, lecz także – a może przede wszystkim – informacyjną. Umiejętność ich czytania pomoże ci w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych, ponieważ wskazują m.in., jaką kaloryczność ma produkt, jaki jest jego skład, jakie substancje odżywcze zawiera, czy ma dużo soli lub cukru. Informacje te są szczególnie ważne dla osób, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia, np. na cukrzycę, nadciśnienie, alergie czy zespół jelita drażliwego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dodanie jednej porcji ryb tygodniowo do jadłospisu zmniejsza ryzyko śmiertelności bez względu na jej przyczynę o 3%. Jednak, by w pełni skorzystać z wartości odżywczych ryb, potrzebna jest wiedza. A tej dostarcza niniejsza książka. Dowiesz się z niej, które gatunki ryb są najwartościowszym źródłem kwasów omega-3, a które zawierają najwięcej witaminy D. Jednocześnie poznasz optymalne sposoby ich przyrządzania. Włączając przepisy na ryby do swojego codziennego menu, ustabilizujesz poziom cholesterolu i wyeliminujesz stany zapalne, zyskując w ten sposób skuteczną dietę przeciwzapalną, która sprawdzi się choćby w prewencji chorób układu krążenia. Jakie ryby jeść, by zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613/614 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej