Dietetycy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Dostępność
wypożyczone
(2)
Placówka
Czytelnia dla Dorosłych
(2)
Autor
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Krauss Hanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Dzieci
(5847)
6-8 lat
(3719)
0-5 lat
(2595)
9-13 lat
(2479)
Młodzież
(1333)
Dietetycy
(2)
Dorośli
(728)
14-17 lat
(692)
18+
(157)
Rodzice
(151)
Szkoły wyższe
(82)
Nauczyciele
(53)
Szkoły podstawowe
(24)
Studenci
(21)
Pedagodzy
(19)
Psycholodzy
(16)
Psychoterapeuci
(13)
A2 poziom biegłości językowej
(12)
B1 poziom biegłości językowej
(12)
Lekarze
(12)
Prawnicy
(12)
Przedszkola
(12)
A1 poziom biegłości językowej
(11)
Logopedzi
(10)
Menedżerowie
(10)
Szkoły średnie
(10)
Poziom podstawowy
(9)
Bibliotekarze
(8)
Cudzoziemcy
(8)
Grupa wiekowa Dzieci
(8)
B2 poziom biegłości językowej
(7)
Grupa wiekowa 6-8 lat
(7)
Pracownicy naukowi
(7)
A1 (poziom biegłości językowej)
(6)
Literatura polska
(6)
Nauczanie początkowe
(6)
Terapeuci
(6)
Grupa wiekowa 9-13 lat
(5)
Osoby w wieku starszym
(5)
Pracownicy samorządowi
(5)
Przedsiębiorcy
(5)
Dziewczęta
(4)
Fizjoterapeuci
(4)
Nastolatki
(4)
Nauczyciele nauczania początkowego
(4)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(4)
Poziom zaawansowany
(4)
Pracodawcy
(4)
Proza
(4)
Radcy prawni
(4)
Terapeuci zajęciowi
(4)
Urzędnicy
(4)
Adwokaci
(3)
B1 (poziom biegłości językowej)
(3)
Dietetycy i żywieniowcy
(3)
Grupa wiekowa 0-5 lat
(3)
Grupa wiekowa 14-17 lat
(3)
Literatura angielska
(3)
Nauczyciele przedszkoli
(3)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(3)
Poziom średniozaawansowany
(3)
Ukraińcy
(3)
3-5 lat
(2)
5-8 lat
(2)
9-10 lat
(2)
9-13
(2)
A2 (poziom biegłości językowej)
(2)
B2 (poziom biegłości językowej)
(2)
C1 poziom biegłości językowej
(2)
Doradcy finansowi
(2)
Ekonomiści
(2)
Elektronicy
(2)
Klasa 4
(2)
Klasa 5
(2)
Klasa 6
(2)
Kobieta
(2)
Kosmetolodzy
(2)
Kosmetyczki i kosmetycy
(2)
Licea
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Niewidomi
(2)
Notariusze
(2)
Opiekunki i opiekunowie osób starszych
(2)
Opiekunowie medyczni
(2)
Pedagodzy specjalni
(2)
Pracownicy
(2)
Pracownicy socjalni
(2)
Seniorzy
(2)
Socjolodzy
(2)
Specjaliści ds. kadr
(2)
Sędziowie
(2)
Technikum
(2)
Uczniowie
(2)
Wychowawcy małych dzieci
(2)
0-3 lat
(1)
0-5
(1)
11-18 lat
(1)
13-15
(1)
14-16 lat
(1)
14-17
(1)
Temat
Dietetyka
(2)
Fizjologia człowieka
(1)
Leczenie dietą
(1)
Odżywianie
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Żywienie chorych
(1)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Biologia
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2021. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fizjologia żywienia / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Hanna Kraus. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2021. - XVIII, 409, [1] strona : ilustracje, wykres ; 24 cm.
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613/614 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej